
Een dialoog over techno-utopieën en slimme steden
Wat wordt gezien als ‘geluidsoverlast’, en door wie? En wat gebeurt er als dit geluid wordt gereguleerd? In Rotterdam zijn op verschillende plekken zogenaamde Mosquito-apparaten geplaatst. Deze maken een hoge pieptoon die vooral mensen onder de 25 jaar kunnen horen. Het doel is om jongeren weg te houden van plekken waar ze samenkomen, omdat sommige bewoners klagen over lawaai en slapeloosheid.
Door Angeliki Diakrousi en Shivano Raghoenathsingh
Kunstenaar en architect Angeliki Diakrousi nodigt je uit om samen te komen en te praten bij het Grondstoffenstation. We gaan in gesprek over ideeën rond technologie en de slimme stad in Rotterdam. We beginnen met het voorbeeld van de Mosquito, en denken samen verder na over hoe technologie een gezamenlijke toekomst kan vormgeven op een sociaal betrokken manier. Angeliki laat ook haar video In the Wake of the Lost Hangout zien. Deze video (gemaakt samen met Geo Barcan) stelt vragen over hoe technologie mensen verdringt en de manier waarop we wonen verandert. De video is te zien bij Brutus tijdens Wild Summer of Art, vanaf 11 juli. Het werk is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van CBK Rotterdam.
Daarnaast vertelt docent en onderzoeker Shivano Raghoenathsingh over zijn onderzoek naar het ‘controlerende insect’ en wat dit doet met het gevoel van erbij horen bij Rotterdamse jongeren.
Over de sprekers
Angeliki Diakrousi is kunstenaar, ontwerper en onderzoeker met een achtergrond in architectuur. Ze onderzoekt de invloed van technologie op ruimte en samenleving. Ze werkte eerder met collectief Varia, gaf les aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en deed onderzoek voor The Institute for Technology in the Public Interest in Brussel. In 2022–2023 was haar werk Hunting Mosquitos te zien in TENT Rotterdam, tijdens de tentoonstelling There is no party so noisy as the one you’re not invited to, gecureerd door Linnea Semmerling. Dit project werd ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Shivano Raghoenathsingh is docent aan de bacheloropleiding Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij deed onderzoek voor de Universiteit van Amsterdam, De Volkskrant, de KNAW en de Erasmus Universiteit. Zijn thema’s zijn o.a. gentrificatie, stedelijke jongeren met migratieachtergrond, postkoloniale studies, politiewerk en migratie.
Over het Studio Programma
Het Studio Programma ‘Collectief leren voor een gedeelde en rechtvaardige stad’ wordt samengesteld en uitgevoerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie voor Cultuur&Campus Putselaan, van april tot december 2025. Alle activiteiten zijn gratis en open voor iedereen. Soms is aanmelden nodig vanwege beperkte plaatsen. Een van de drie themalijnen in het programma is A Station for Resources, met openbare lessen, gesprekken en workshops in en rond het Grondstoffenstation.